Vinç Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

İş makinesi olarak karşımıza en çok çıkan makine olan vinçler, kullanım alanları ve görevlerine göre pek çok farklı çeşide ayrılırlar. İşimizi yaptıracağımız zaman ya da vinç kiralama konusunda düşündüğümüz zaman ise ne iş yapacağımız ve ne çeşit vince ihtiyacımız olduğunu bilmek önem taşımaktadır.

SABİT VİNÇLER

Sabit vinçleri oldukça sık görürüz. Bu vinç türü adından da anlaşılacağı üzere bir yere sabitlenerek kullanılırlar ve sabit bir çalışma yeri vardır. Yükleri indirip, kaldırma ya da biraz kaydırma işlevi gerçekleştirebilirler. Özellikle liman gibi yerlerde sıklıkla kullanılırlar.

MOBİL VİNÇLER

Mobil vinçlerin ise en önemli özelliği hareketli olmasıdır. Ağır yükleri taşımaya yarayan mobil vinçler, kullanım alanı olarak sabit vinçlere göre çok daha avantajlıdır. Kamyonlara sabitlendiği için hareket ettirmek kolaydır, günlük farklı işlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Dar alanlarda rahatlıkla kullanılabilen mobil vinçlerin dezavantajı ise eğimli yerde kullanımın çok uygun olmamasıdır.

SEPETLİ VİNÇLER

Sepetli vinçlerin en önemli özelliği, insan gücünü ulaşılması zor alanlara ulaştırmasıdır. Sepeti sayesinde insanları yüksek noktalara ulaştırabilir ve iş yapılmasını sağlayabilir. Dış cephe kaplama, boya işleri, tadilat işleri ile kurtarma işlerine kadar pek çok alanda kullanılabilirler.

KULE VİNÇLER

Vinç dendiği zaman belki de akılda ilk beliren görüntü kule vinçtir. Kule vinçler ile oldukça yüksek ağırlıktaki nesneler güvenle kaldırılabilmektedir. Binanın boyuna göre kule vincin boyu da uzayabilmektedir, ağırlıklar oldukça yüksek noktalara taşınabilmektedir ve bu özelliği ile büyük projeler için vazgeçilmez iş makinesidir. Yatay parçasına bom denilmektedir ve kısa ucuna diğer tarafı dengelemek adına ağırlıklar takılır. Denge usulü ve pek çok teknolojiden yararlanılarak geliştirilen vinçler ile ağır yükleri kaldırmak ve taşımak imkanlı hale gelebilmiştir. Kullanımı sırasında sorunlardan kaçınmak için bakımlarına dikkat edilmeli ve iş sağlığı güvenliği kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınmalıdır.

PORTAL KÖPRÜLÜ VİNÇLER

Özellikle fabrikalarda kullanılan bu vinç türü, sabit kolonlar arasında tek doğrultuda hareket edebilmektedir. Ağır yüklerin taşınması konusunda bu tür vinçlere oldukça ihtiyaç vardır. Genellikle açık alanlarda kullanıldığını görebiliriz.

GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇLER

Yine fabrikalarda karşımıza çıkan bir vinç türü olan gezer köprülü vinçler ile ağır sanayi yükleri rahatlıkla taşınabilmektedir. Fabrika içi, iç mekanda yük taşınımı için kullanılan gezer köprülü vinçler, çift kirişli ve tek kirişli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tek kirişli modellerin yük taşıma kapasiteleri daha azdır.

MONORAY VİNÇLER

Vinç çeşitleri nelerdir konumuzun en son vinç çeşidi ise monoray vinçler. Bir doğrultuda, tek eksendeki yay üzerinde hareket eden bu vinç de fabrikalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Bu vinçlerin en büyük özelliği ise bakımının oldukça kolay olmasıdır.